MÝTUS: Kvôli GDPR sa Ježiško nedozvie, čo si deti želajú na Vianoce

Ak ste si mysleli, že vašich najmenších Ježiško pri plnení ich prianí počas týchto Vianoc nenájde, lebo GDPR im zatrhla posielanie listov so želaniami, dali ste sa nachytať. Nič také totiž nehrozí!

Všeobecné nariadenie o ochrane údajov, známe pod skratkou GDPR, ktoré je v platnosti od mája 2018 v tejto oblasti nijako nezmenilo pravidlá, platné posledných 20 rokov. GDPR v žiadnom prípade neblokuje listy Ježiškovi a kto tvrdí opak, tak sa jednoducho mýli.

Mýtus o zablokovaných vianočných listoch Ježiškovi sa spája s malým bavorským mestečkom Roth, kde sa úrady kvôli vstúpeniu GDPR do platnosti rozhodli prerušiť tradíciu vešania detských  vianočných želaní na mestský stromček. Tieto želania po iné roky mesto svojim najmenším obyvateľom plnilo a patrili medzi ne napríklad obľúbené návštevy miestnej hasičskej stanice či privítanie malých Rothinčanov u samého starostu. Na vianočných želaniach sa však uvádzajú aj osobné údaje dieťaťa ako jeho meno a adresa. V kontexte nadobudnutia platnosti GDPR to chvíľu  vyzeralo, že mesto od svojej vianočnej tradície upustí, lebo nevedeli ako GDPR na osobné údaje z detských prianí aplikovať. Napokon však mesto spojilo svoje sily s miestnym rádiom a spolu prišli na jednoduchý spôsob, ako zachovať vianočné želania detí a zároveň zabezpečiť ochranu ich osobných údajov podľa GDPR. A tak bola vianočná kríza zažehnaná i vianočné priania detí zachránené.

Všetkým je snáď jasné, že Ježiško by mal mať k dispozícii kontaktné údaje rodiny, aby mohol doručiť darčeky z listu, ktorý dostal – u maloletých je samozrejme súhlas poskytnutý rodičmi dieťaťa alebo jeho zákonnými zástupcami. Pri vydaní súhlasu by mali byť poskytnuté aj informácie o tom, za akým účelom sa dané informácie zhromažďujú, spracovávajú a komu budú poskytnuté. Zároveň je dôležité zdôrazniť, že účasť na tejto iniciatíve je založená na slobodnom rozhodnutí rodičov (alebo zákonných zástupcov) detí.

Tieto pravidlá platia už dávnejšie a GDPR na nich nič nemení. Čiže nové pravidlá Európskej únie nijako nezabránia Ježiškovi, aby zistil, či deti poslúchali alebo neposlúchali svojich rodičov, a ktorým z nich by mal  na Štedrý deň doručiť darčeky.

Ak má ktokoľvek a v akejkoľvek oblasti ešte pochybností, ako uplatňovať nové pravidlá ochrany osobných údajov, mal by kontaktovať príslušný štátny orgán na ochranu osobných údajov – u nás je to Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Príslušné štátne orgány sú vždy pripravené poskytnúť radu, aby sa zabránilo chybnému porozumeniu pravidiel.